Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Banebrydende beton - Glasalstrup før restaureringen kl. 17:00

fredag den 23. august kl. 17:00 - 18:00
Alstrup Allé 11, 8361 Hasselager
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Mødet med Glasalstrup i Hasselager lidt uden for Aarhus er overvældende. Først og fremmest på grund af den markante tagkonstruktion, et gigantisk betongitter, som ser ud til at svæve en meter over en let glasboks. Spændingen mellem glashusets skrøbelighed og betonkonstruktionens volumen gør Glasalstrup til en af de mest banebrydende og ikoniske ejendomme blandt 60’ernes og 70’ernes erhvervsarkitektur. 

Det bemærkelsesværdige byggeri fra 1967 var på flere måder forud for sin tid; Glasboksen er oprindeligt opført som et knap tusind kvadratmeter søjleløst lokale og er et af de tidligste bud på et åbent kontorlandskab i Danmark. Her arbejdede chefer, funktionærer og sekretærer i glasvirksomheden J.A. Alstrup side om side frem for i traditionelle cellekontorer. Denne idé var i 1960’erne inspirerende nytænkning hentet fra Tyskland og USA.

Bygningen, som er støbt på stedet, markerer et nybrud inden for brugen af beton. Men 50 års vejr og vind har sat sine tydelige spor på de rå overflader. Det er baggrunden for, at Realdania By & Byg sidste år købte ejendommen og inden længe skal i gang med at restaurere den. 

Før vi går i gang, har du mulighed for at se bygningen i sin nuværende stand og planløsning. Glasalstrup er i dag nedlagt, og bygningen har indtil for nyligt været udlejet til uddannelsesinstitutionen UCplus.

Program
Kl. 17.00 Arkitekturformidler i Realdania By & Byg, Mette Rabølle Sørensen, giver en introduktion til arkitekten, bygherren, bygningstypen, den oprindelige planløsning og indretning samt baggrunden for købet af ejendommen.
Kl. 17.20 Gå selv på opdagelse i bygningen.
Kl. 18.00 Arrangementet slutter.

Bemærk venligst 
Da vi stadig er i gang med at undersøge betonen, og hvordan den skal behandles i restaureringsprocessen, kommer vi først ind på materialet og selve restaureringen til et undervejs-arrangement, når vi er nået lidt længere i processen. 

Tilmelding
Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er nødvendig. Max. to pladser til klubpris pr. medlem undtaget erhvervsmedlemmer.

Om Glasalstrup
Administrationsbygningen er tegnet af arkitekten Knud Blach Petersen, der står bag flere markante projekter i Aarhus og omegn, bl.a. Gellerupplanen. Ejendommen er en del af et større kompleks i Hasselager, opført til glasimportøren J.A. Alstrup, som viderebearbejdede og pakkede importeret, udenlandsk glas til bygningsindustrien. Realdania By & Byg købte ejendommen i november 2018.
Læs mere her