Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

ONLINE: Gelsted Station under restaurering

tirsdag den 6. september kl. 14:00 - 15:00
Online,
NB: Arrangementet kræver tilmelding

På perronen skratter en højttaler tonerne D-S-B og formaningen ”Gå ikke over sporet, der kommer tog”. Sådan har det været i mange år, men nu er der nye toner i lydbilledet på den over 100 år gamle station, hvor håndværkerne er i gang med Realdania By & Bygs restaurering.

”Taget havde næppe holdt til ret mange gange efterår og vinter”. Sådan siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder, Per Troelsen, om den klassiske fynske stationsbygning, som lige nu er omkranset af stillads. I foråret 2022 blev bygningen skimmelsaneret, og efterfølgende blev der lagt fjernvarme ind. Nu er stilladser på plads, og tømrere og murere er i gang med at udskifte taget.

For første gang er der nu mulighed for at opleve både ventesal og lokalerne i stueetagen samt stationsforstanderens lejlighed på første sal. Projektleder Per Troelsen fortæller, hvordan Realdania By & Byg går til arbejdet med samme tilgang, som hvis bygningen havde været fredet: med mest mulig nænsomhed og med så få indgreb som muligt. Stilen og stemningen skal så vidt muligt bevares. Målet er, at bygningen i store træk skal stå, som da DSB’s chefarkitekt, Heinrich Wenck, tegnede den i 1908.

Formålet med restaureringen er, at få bygningen til at fremstå så original som muligt. Samtidig skal husets CO2-forbrug reduceres mest muligt, når bygningen igen skal tages i brug. I det indre skal den tidligere stationsbygning genoprettes og nyindrettes, så den i fremtiden kan bruges til bolig og erhverv.

OBS! Dette er en online rundvisning

Program
14.00 Rundvisning ved arkitekt og projektleder Per Troelsen
15.00 Arrangementet slutter

Om Gelsted Station
Gelsted Station på jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart er opført i 1908 og er et meget intakt eksempel en klassisk bygningstype: Jernbanestationen. Den igangværende restaurering skal sikre, at den autentiske stationsbygning bevares for eftertiden, så den kan være med til at levendegøre fortællingen om jernbanens og stationernes rolle og betydning i Danmark gennem tiden.

Porten til verden
Da stationsforstanderen i 1908 kunne åbne dørene til den nye stationsbygning, tegnet af DSB’s chefarkitekt Heinrich Wenck, blev Gelsted en del af det stadigt mere fintmaskede net af stationer, som skød op over hele landet i tiden fra 1860’erne til 1920’erne. På perroner over hele landet blev der læsset med Lurpak, bacon og forarbejdede varer, som blev sendt til byerne eller ud i verden. Jernbanerne var med til at sikre succesen for både andelsbønder og fabrikanter og forbandt Danmark med verden på måde, der aldrig var set før. 

Sådan deltager du
Før rundvisningen modtager du et link, som rundvisningen bliver streamet på.
Vi sender live tirsdag den 6. september kl. 14.00-15.00. Udsendelsen kan ses af tilmeldte i op til 24 timer efter, at vi har sendt live.

Mangler du et link til rundvisningen?
Eller har du andre spørgsmål, så kontakt os på klub@realdaniabyogbyg.dk eller ring 70 11 06 06.

Fysisk rundvisning
Foretrækker du selv at bevæge dig rundt i bygningen, så kan du tilmelde dig rundvisningen samme dag her Gelsted Station