Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

ONLINE: Digegrevens Hus i Tønder - bygningskultur i grænselandet

tirsdag den 5. september kl. 11:00 - 11:45
Onlinerundvisning,
NB: Arrangementet kræver tilmelding

Se med hjemmefra, når vi åbner døren til 1700-tallets Tønder. Kom med på onlinerundvisning i Digegrevens Hus – en af byens fineste købmandsgårde, opført i senbarok og Louis Seize stil i 1777 og gennem tiden hjem for både en kniplingshandler, en borgmester og en digegreve. 

I Amerika raser den amerikanske uafhængighedskrig, i Frankrig springer gnisterne, der ender med at antænde revolutionen og koste Marie Antoinette og tusindvis af andre en tur i guillotinen. Men under danske himmelstrøg er der fred. Vi er i den ”florissante tid”, og der er fuld fart i handlen. Og fuld fart på arkitekturen.

I Tønder skabte familier sig formuer på eksport af kniplinger, som kunne omsættes til grundmurede og rigt udsmykkede købmandsgårde langs hovedstrøget i byen. En af dem er Vestergade 9 – der senere fik navnet Digegrevens Hus. Huset er dansk, men udformning og indretning er påvirket af både fransk arkitektur og nordtysk byggeskik. 

På denne onlinerundvisning tager historiker Troels Jeppesen fra Realdania By & Byg dig med bag facadens blomsterranker, rocailler og ornamenterede sandsten og viser rundt fra kælder til kvist i det fredede hus. 

Undervejs får du fortællinger om både bladguld, arsenik og kniplinger og et indblik i arkitekturen og restaureringen af et hus, der gemmer på historier om alt fra fugtige fester og brand til et bøgetræ i tagrenden. Efter rundvisningen ved du naturligvis også, hvad en digegreve arbejder med…

Kom tæt på den omfattende restaurering, der indebar både sikring af husets mange detaljer og transformation af det markante bindingsværkshus i baghaven, som skabte rammerne for en moderne anvendelse af det historiske hus.


 

Program
Kl. 11.00 Historiker Troels Jeppesen fra Realdania By & Byg viser rundt og fortæller om husets arkitektur, historie og restaurering.
Kl. 11.45 Onlinerundvisningen slutter.

Sådan deltager du
På dagen for rundvisningen modtager du et link, som rundvisningen bliver streamet på. Udsendelsen kan ses af tilmeldte frem til og med den følgende dag.

Mangler du et link til rundvisningen?
Eller har du andre spørgsmål, så kontakt os på klub@realdaniabyogbyg.dk eller ring 70 11 06 06.

Om Digegrevens Hus
Digegrevens Hus med have og pakhus repræsenterer ’Det gamle Tønder’. Byen er en af landets ældste købstæder, og især 1700-tallet blev en blomstringsperiode for byen og egnen. Mod hovedgaden ligger fornemme gavlhuse på smalle parceller og bagved ligger baghusene eller pakhusene med ind- og udkørsel til byens sidegader. Som samlet ejendomme med forhus, pakhus og haveanlæg står Digegrevens Hus endnu som en samlet ejendom, der vidner om den lukrative periode for byen.

Læs mere om Digegrevens Hus her

Arrangementer til dig