Log ind

Log ind info

Spring navigation over
()

Gelsted Station under restaurering

tirsdag den 6. september kl. 16:00 - 17:00
Banevolden 4, 5591 Gelsted
NB: Arrangementet kræver tilmelding

På perronen skratter en højttaler tonerne D-S-B og formaningen ”Gå ikke over sporet, der kommer tog”. Sådan har det været i mange år, men nu er der nye toner i lydbilledet på den over 100 år gamle station, hvor håndværkerne er i gang med Realdania By & Bygs restaurering. 

”Taget havde næppe holdt til ret mange gange efterår og vinter”. Sådan siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder, Per Troelsen, om den klassiske fynske stationsbygning, som lige nu er omkranset af stillads. I foråret 2022 blev bygningen skimmelsaneret, og efterfølgende blev der lagt fjernvarme ind. Nu er stilladser på plads, og tømrere og murere er i gang med at udskifte taget.

For første gang er der nu mulighed for at komme med indenfor og opleve både ventesal og lokalerne i stueetagen samt stationsforstanderens lejlighed på første sal. Projektleder Per Troelsen fortæller, hvordan Realdania By & Byg går til arbejdet med samme tilgang, som hvis bygningen havde været fredet: med mest mulig nænsomhed og med så få indgreb som muligt. Stilen og stemningen skal så vidt muligt bevares. Målet er, at bygningen i store træk skal stå, som da DSB’s chefarkitekt, Heinrich Wenck, tegnede den i 1908.

Formålet med restaureringen er, at få bygningen til at fremstå så original som muligt. Samtidig skal husets CO2-forbrug reduceres mest muligt, når bygningen igen skal tages i brug. I det indre skal den tidligere stationsbygning genoprettes og nyindrettes, så den i fremtiden kan bruges til bolig og erhverv.

Program
16.00 Rundvisning ved arkitekt og projektleder Per Troelsen
17.00 Arrangementet slutter

Porten til verden
Gelsted Station på jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart er opført i 1908 og er et meget intakt eksempel en klassisk bygningstype: Jernbanestationen. Den igangværende restaurering skal sikre, at den autentiske stationsbygning bevares for eftertiden, så den kan være med til at levendegøre fortællingen om jernbanens og stationernes rolle og betydning i Danmark gennem tiden.

Da stationsforstanderen i 1908 kunne åbne dørene til den nye stationsbygning, tegnet af DSB’s chefarkitekt Heinrich Wenck, blev Gelsted en del af det stadigt mere fintmaskede net af stationer, som skød op over hele landet i tiden fra 1860’erne til 1920’erne. På perroner over hele landet blev der læsset med Lurpak, bacon og forarbejdede varer, som blev sendt til byerne eller ud i verden. Jernbanerne var med til at sikre succesen for både andelsbønder og fabrikanter og forbandt Danmark med verden på måde, der aldrig var set før. 

Tilmelding
Arrangementet kræver medlemskab af Realdania By & Byg Klubben. Der er begrænset antal pladser, og tilmelding er derfor nødvendig.

Tilgængelighed
Arrangementet er ikke egnet for dårligt gående. 

Vil du hellere se med online?
Tilmeld dig vores onlinerundvisning samme dag, og se med hjemmefra. Klik her Gelsted Station - online 

Om Gelsted Station
Gelsted Station på jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart er opført i 1908, og er et meget intakt eksempel en klassisk bygningstype: Jernbanestationen. Forude venter en omfattende restaurering, der skal sikre, at den autentiske stationsbygning bevares for eftertiden, så den kan være med til at levendegøre fortællingen om jernbanens og stationernes rolle og betydning i Danmark gennem tiden.
På Realdanias hjemmeside kan du læse mere og se billeder. Klik her Gelsted Station